Från 27 till HAM

Amatörradio och Certifikat

Först…
Har du ett certifikat? Alltså, är du radioamatör? Har du det så är den här texten inte skriven för dig.
Om du inte har amatörradiocertifikat så kan det nog kanske vara intressant för dig att läsa detta.

Radioamatörer och Sändaramatörer. Samma sak, olika ord, samma människor med olika benämning. Radioamatör heter det! Sändaramatörer uppfanns av den svenska föreningen i tidernas barndom. Utomlands finns inga så kallade ”transmitting amateurs”. Där heter det Radio Amateur och verksamheten (det man pysslar med alltså) kallas Amateur Radio, eller oftast HAM Radio. Vad HAM kommer ifrån finns det flera idéer om. Det råder ingen större tvekan om annat än att uttrycket HAM kommer från USA. Några anser att det kommer från HAMmarlund som var en amerikansk tillverkare av radioutrustning för bland annat amatörradio. Andra anser att det kommer ifrån en klubb där anropssignalen lär ha haft HAM som suffix (del av anropssignalen) och att det möjligen kan ha varit den första amatörradioklubben i USA, vilken lär ska ha funnits på någon högskola någonstans. En tredje grupp anser att HAM kommer från HAMming som då anses höra samman med själva genereringen av frekvens och signal. Det lär visst också finnas de som anser att HAM i själva verket kommer av ordet ”jamming” som innebär att man stör en annan sändare och att HAM då kommer av att JAM uttalas som HAM. Visorna är många medan verkligheten består, kan man säga. Oavsett ursprunget så kallas amatörradio ofta för HAM Radio utomlands.

CB Radio (Citizen Band Radio) kommer av just det som det avser. Ett allmänt användande av allmän radio och man avser då, nu för tiden, tillståndsfri radiokommunikation. En gång i tiden krävdes tillstånd också för detta här hemma i Sverige.

I kölvattnet av Andra Världskriget var det en känslig sak för nationens trygghet huruvida någon medborgare använde en sändare, av vilket slag som helst. Ända in på 80-talet var SÄPO och Militära myndigheter mycket intresserade av vem som hade vad, för att inte säga varför man hade den sändare man hade. Världen förändras genom åren och nu är det inte samma sak längre. Däremot kan vi nog räkna med att om världsfreden genomgår en förändring till det negativa så kan det mycket väl bli så att de här myndigheterna får nytt intresse för vem, vad och varför. Det ligger lite grand i själva sakens natur, inte sant?

Nu krävs inget tillstånd för CB-radio (27MHz eller 11 meter) och inte heller för amatörradio. Däremot krävs ett certifikat för amatörradio. Men för CB krävs ingenting av ägaren, eller användaren. Förr krävdes det även tillstånd för CB liksom det krävdes både ett certifikat och ett tillstånd för amatörradio.

Varför ta ett amatörradiocertifikat?

Jag utgår ifrån att du har hittat hit därför att du redan är radiointresserad. Alltså att sända själv. Det är en väldigt skojig tilldragelse att bli hörd av andra fast du sitter där hemma vid din apparat som du äger. En antenn är kopplad till den och du hör så mycket intressant! Ibland blir det så väldigt intressant så du måste få lov att säga någonting själv också!
Just det, det är det som är riktigt spännande. Att höras och veta att det finns någon eller några som lyssnar. En del av oss, som håller på med sådana här saker, tycker om att samtidigt lyssna på oss själva i hörlurarna. När vi pratar! Lite grand som om vi var den enda sändaren på jorden, på något vis. Det är svårt att beskriva och alla har vi olika känslor förknippade med det här. Det är just känslor det handlar om. Känslor som fyller oss med någonting. Att vara en del av någonting. Tillhöra något. Höra och att bli hörd.
Men det skulle inte vara samma sak om vi stod på ett podium vid en talarstol, va? Nej, därför att det är radio är spännande!

Det är radioapparaten som är den stora kanalen ut i den fantastiska Eter där vi helt enkelt bara ”finns”! Den där radioapparaten som du sitter vid så ofta du kan, den är ditt mest fantastiska verktyg för att fylla dig själv med de där känslorna du får. Frihet, oändlighet, möjligheter och många gånger stora framgångar.
De som samlar på diplom sätter upp sina resultat på väggen. Där ingen annan kan se dem förstås, men vad gör det? Du ser de ju! Och du minns. Du glömmer aldrig de där alldeles speciella tillfällena när just du blev hörd i Stilla Havet eller när du blev uppropad av den där speciella stationen som du blev så kolossalt överraskad av. Det är nästan som det där ”gottigaste” överst på bakelsen. Det handlar om vällust, sådant som alla människor söker i en eller annan form genom hela livet.

Vi radioamatörer har radiolust. Att ha lust att köra radio är en stark drivkraft. Den är så stark att vi är beredda att skaffa oss ovänner bland grannarna för att få upp den där antennen som vi önskar oss. Sådana är vi. Sådan är jag och sådan är du. Inte sant?

Varför då sitta fast på CB 27 MHz?

Ett enda band. Fasta kanaler och så begränsad räckvidd. I alla fall normalt. När det blir ”skipp” så är det spännande. Men det är ju inte varje dag, precis.
Tänk om du hade haft 10 band! Eller till och med ändå flera! Hur många möjligheter till radiolust hade du inte haft då?

Va? Nu hörde jag inte vad du sa? Kompisar? Du har kompisar på 27? Ja, det har väl alla som pratar radio? På amatörradiobanden finns det många flera kompisar men du känner inte dem ännu.

Chansen att träffa ny kompisar är mycket större om det finns flera människor, eller hur?
Var hittar du flera människor? Jo, där det finns flera. På amatörradiobanden! Du behöver ju inte bli utan dina kompisar på 27 om du tar med dig allihop till amatörradion. Så är det ofta. En av er börjar prata om amatörradio och någon annan tycker det är intressant. Det blir snart flera som är intresserade.

Jodå, visst är det så att det där med att gå en kurs och skriva ett prov kan vara besvärligt och kanske rent av riktigt svårt. Men de flesta klarar ut det här. Du måste ju hitta någon som håller en kurs. Bara det kan ju vara lite knepigt. Med hjälp av Internet så blir det lite lättare att hitta en sådan. Det finns många amatörradioklubbar som har kursverksamhet och de är jätteglada för att det finns sådana som du som är nyfikna och intresserade.

Att skriva certifikatprovet brukar vara en väldig stoppbock för många. Har du körkort? Det var ett prov. Har du tandkort? Nej, det är inget sådant prov för att få det. Det provet sköter tandläkaren. Men du kanske har jägarexamen? Eller har du någonting annat där du var tvungen att göra ett sorts prov? Jag menar att du kanske har skrivit prov förut och det gick … hur då?
Man är ju alltid lite nervös före ett prov. Vem är inte det? Det är bra även om man blir darrig när en fråga är för svår. Missar du ett prov så läser du bara på och gör ett nytt prov. Du blir ju liksom inte avstängd eller utslängd! Du får göra hur många prov du vill! Men det måste bli rätt för att du ska få ditt certifikat och din anropssignal. Fusk är fel! Ingen vill bära med sig att anropssignalen är någonting man fuskat sig till! Nej, man har fått den därför att man bevisligen vet vad man gör. Du har klarat provet! Om kamraten missar så uppmuntrar du honom (henne) att prova igen!

Då får man tillgång till en väldig massa frekvensband och massor, mängder av nya möjliga kompisar. Över hela planeten!

Va? Nu hörde jag dåligt igen! Sa du ”dyra apparater”? Jo, men vad tror du egentligen? Din apparat som du har just nu kostar några tusenlappar kanske, och den klarar bara ett enda band, ju! Om det kostar ett par tusen för varje band så är det väl inte konstigt att en apparat som har 10 band kostar 10 gånger mera? Eller?
Dessutom så har den väldigt många flera knappar och rattar så den kan göra många saker som din enbandsradio inte kan. Förresten så är det en bra mycket större sändare också! På 27 är det 5 W. En amatörradioapparat som man köper brukar ha 200 W. Ja jag vet, man säger 100 W men det är uteffekten det. I så fall har du bara 3 W på din enbandare.

Slutsteg…
Det får inte du ha på 27 MHz. Radioamatörer får ha slutsteg som ger 1000 W ut till antennen. Det får inte du om du inte har amatörradiocertifikat. Tänka så bra du kan höras med ett slutsteg!

Om det är så att du redan har ett slutsteg och använder det på 27 så är du kriminell. Beklagar, men så är det. Vad brukar myndigheten göra med sådana? Jasså? De kan inte hitta dig? Tror du på jultomten också? Ingen som har en sändare, och använder den, kan gömma sig! Det är som att stå i ett mörkt rum bland andra människor, tända sin ficklampa och säga ”haha! Nu ser ni inte var jag är!”.

Fast det är klart, du kanske inte bryr dig om regler? Du borde bry dig. Och du ska bry dig. Din ficklampa lyser rätt starkt, liksom. Allt är en tidsfråga. Vem som helst som kör bil kan köra mot rött i varenda korsning ända tills den dagen då det inte går längre. Brukar kunna kännas lite obehagligt.

Man får göra så mycket med amatörradiocertifikat!

Varför inte göra allting och få lov att göra det? Amatörradiocertifikat! På vägen till certet lär du dig många saker som du förut undrat så mycket över. Till exempel varför man ”måste ha” en viss längd på kabeln till antennen, varför jordplansspröten ibland är rakt ut och ibland snett nedåt, varför en antenn måste ha en speciell längd eller varför det inte är ”skipp” när du vill prata radio … ?

Du får svar på många frågor som du har där inne i huvudet bland alla radiotankarna! På en certifikatkurs får man ställa frågor! Du ska fråga om du undrar någonting. Och det gör du ju. Både undrar och frågar, eller hur?

Det är spännande! Du ska veta en sak. Det finns jättemånga radioamatörer som har haft certifikat i många år och känner sig avundsjuka på dig! Ja! Knasigt va? Jo förstår du, det är så att de här radioamatörerna de vet de!
De vet så många saker så att när de träffar dig och du säger att du håller på att gå en kurs för amatörradiocertifikat så blir de alldeles lyriska och de vet att du har allting spännande framför dig! Allting! De har så mycket spännande bakom sig. Som inte är spännande längre. De blir lite avundsjuka. Inte konstigt, eller hur.
Amatörradio är fruktansvärt spännande. Med så många frekvensband, så starka sändare och så stora antenner så kan det hända precis vad som helst, nästan. Det kan bli storm till exempel och alla antennerna blåser ner. Då var det ju i alla fall spännande innan det hände. Om de skulle klara sig, alltså.

Alla radioamatörer är inte tekniskt intresserade. Tro inte det! Det finns många som är tekniskt lagda och helst av allt hänger över sin lödkolv. Jag vet. Hänger själv där rätt ofta. Men sitter lika gärna vid radiostationen också. Sen finns det de som inte har någon lödkolv. Lite ovanligt kanske men de finns. De är enbart roade av att prata med kompisarna. Eller så tävlar de! Inte om vem som har flest kompisar utan de tävlar i de stora världsomspännande radiotävlingarna som går varje år. Kanske något för dig? Då blir man en duktig operatör. Så småningom. Det är svårt men spännande!

De som är tekniskt intresserade hittar alltid på någonting nytt att göra. De hörs inte så ofta på banden. De har ju liksom inte så mycket tid att vara i etern. Lödkolven måste hållas ren och fin. Men de hjälper till att utveckla amatörradion som sådan. Det kommer nya tillbehör och nya apparater väldigt ofta. Någon har ju konstruerat dem, inte sant? Du kanske vill kunna konstruera? Bygga och experimentera? Det är jättespännande! Amatörradio är fantastiskt spännande. Flera tusen volt ibland!

Alla radioamatörer som håller på med det tekniska har också gjort sönder saker någon gång. Somliga gör ofta sönder saker. Kondensatorer kortsluts, spolar brinner upp eller andra trevliga små kortslutningar. Varje gång lär man sig! Rött är plus och inte minus. Det är en av de första sakerna man aldrig mera gör fel…. Det vet du väl redan, va? Se där! Du är redan på god väg att bli radioamatör! Det är bara ”lite grand” till som du måste lära dig för att klara certifikatprovet. Ganska ”mycket grand” egentligen, men ingenting är lätt innan man kan, ju! Det är därför du ska gå en kurs.

Hur hittar du en kurs?

Känner du någon radioamatör? Fråga där. Ring! Var inte blyg. Det finns inga radioamatörer som inte blir glada och lyckliga när någon frågar en sådan sak. Du vet väl hur det är? I idrottsföreningen! De vill alltid ha flera som kommer med. Är du intresserad? Javisst! Bara kom! Likadant med radioamatörer. Bara kom! Vi ska nog göra dig galen, ska du se! Lika galen som vi här på radioklubben är galna allihop. Amatörradio är fantastiskt! Fullständigt otroligt spännande! Finns inget roligare! Kaffe har vi också! Som om det skulle kunna locka…? Radio lockar dig, inte sant? Det finns där. På radioklubben.
Kanske långt att åka, men då får du ta med dig några kompisar så blir det inte lika långt. Finns alltid mycket att prata om på resan. Jag åkte pendeltåg flera mil fram och tillbaka när jag var grabb. Jätterädd var jag. Aldrig åkt tåg i hela mitt liv dessförinnan. Men oj så radio drog och manade på mig! Sådana struntsaker som att vara jätterädd var inget viktigt plötsligt. Amatörradio är fantastiskt spännande!

Du känner ingen radioamatör? Gå till http://www.ssa.se och titta där. Lite grötig hemsida vid första anblicken men du hittar ”DISTRIKT” att klicka på. Gör det. Klicka där. Nu ser du SM0, SM1, SM2 och så vidare. Vad är det? Jo, det är de olika svenska distrikten. Alltså, till exempel SM0 är Storstockolm, SM1 är Gotland, SM7 är Skåne, enkelt uttryckt.
Distrikten är olika delar av landet och du behöver veta var du själv finns någonstans. När du klickar på ett distrikt, vilket som helst, så kan du sedan välja ”Klubbar” till vänster. Gör det. Nu kommer det upp en lång lista på olika klubbar som några av dem har en egen websida. Du kommer till slut att hitta en eller några klubbar som finns nära dig! Ge dig inte! Du hittar garanterat någon! Kontakta de klubbarna och fråga om de har någon kurs som du kan få gå. Alla klubbar som håller kurs vill ha så många deltagare som det bara går! Amatörradio är fantastiskt spännande!

Om du går bet på att hitta någon radioklubb (hur gick det till?) så kontaktar du mig istället! Jag finns på sm6fud@telia.com som är min privata emailadress. Jag har hållit många kurser genom åren och jag känner väldigt många radioamatörer i hela Sverige. Amatörradio är fantastiskt spännande!

Och du har allt spännande framför dig !!

73 – Bengt SM6FUD