Köpa BEGAGNAD radio

Det är en djungel med nya radiomodeller om du inte redan på förhand har bestämt dig för exakt vilken du vill köpa, om du vill köpa helt nytt.
Särskilt som nybörjare är det väldigt frustrerande att titta på alla bilder och kanske till slut blanda ihop allting. Det kan sluta med att du tappar lusten och istället köper någonting begagnat av en kamrat eller någon annan du kanske känner. Ja, varför inte? Det finns flera skäl att köpa begagnat och det finns också skäl att inte göra det.

Nackdelar med begagnatköp:
1. Begagnat innebär att det inte finns någon garanti och högst sannolikt behövs det reparation. Om riggen är ”nästan ny” och det finns garanti kvar på den så måste du få med köpekvittot från nyförsäljningen annars får du ingen garantihjälp hos säljstället. Tro inget annat.
2. Begagnat kan innebära en verkligt gammal och utgången modell. Finns det fortfarande reservdelar att få till den? I vissa fall kan du få tag på sådana men det blir ”risky business”.
3. Begagnat kan ha varit i händerna på någon som ”byggt om” inuti. Vet du vad?
4. Begagnat är att köpa ”grisen i säcken” eftersom det oftast är svårt att få tag på en speciell modell om du nu vill det. Det blir kanske istället en modell du inte vet någonting om.
5. Hemförsäkringen gäller vanligen i 11 år på en helt nyinköpt apparat med kvitto och det kan du inte förvänta dig på en begagnad rigg. Antagligen finns det ingen försäkringsmöjlighet alls såvida du inte har originalkvittot från dagen då riggen såldes ny till första ägaren. Försäkringsbolagen skriver ner värdet på en köpt vara med ca 10%/år och räknar det först året som gratis. 11’e året är det slut.
6. Det kan vara svårt att sälja en begagnad rigg. Det kan ta väldigt lång tid innan den blir såld. Räkna med kanske ett år eller mera i värsta fall. Det beror sällan på hur mycket pengar du vill ha för den. Oftast beror det på att det helt enkelt tar tid innan det dyker upp en köpare. Det är lätt att köpa begagnat men det är svårt att sälja.
7. Räkna inte med ”samlarvärde”. Alla radioamatörer samlar på sätt och vis och har redan fullt.

Fördelar med bagagnatköp:
1. Mycket billigare än nytt. Om det är en något sånär modern modell kan du räkna med ett pris på cirka 65-75% av aktuellt nypris ”just nu” dvs om den fortfarande kan köpas ny i handeln.
2. En mycket gammal begagnad rigg kan vara ett utmärkt sätt att ”känna på” vad du vill göra om du är väldigt osäker. En sådan rigg kan du kanske hitta för 2000-4000 kronor. Om du säljer den igen inom ett eller några fåtal år så kan du till och med få tillbaka vad du gett för den, med lite tur.
3. En begagnad rigg faller inte i pris på samma sätt som t ex bilar utan kan fortfarande betinga ett förhållandevis högt värde trots en ålder på kanske 20-30 år.
4. Om du råkar köra sönder en begagnad rigg, kanske därför att du var lite vårdslös, så har du inte förlorat så många kronor. Det hade varit värre med en ny och dyr rigg därför att garantin gäller inte om du varit vårdslös. Sånt kan hända med lite otur när du får bråttom och inte tänker rätt.
5. Om du redan på förhand vet varthän du ska vända dig om du behöver reparation på en begagnad rigg så har du en stor fördel i att köpa begagnat.
6. Nostalgi är en stark känsla och det finns de som aldrig har köpt en ny rigg någonsin. Bara begagnat.
7. Med en begagnad rigg är det fritt fram redan från början om du vill experimentera och bygga om. Du behöver inte vänta på att någon garantitid ska gå ut.
8. En begagnad rigg kan vara bra att spara på även efter att du kanske senare köpt en helt ny. En billig reservrigg alltså och som du vet hur den fungerar. Det är vanligt att man har minst en reserv.
9. När du vill köpa en helt ny rigg så kanske du kan lämna din begagnade som delbetalning? Men bara kanske därför att det inte alls är säkert att säljaren är intresserad. Men det är värt att fråga i alla fall.